اندام شناسی

هورمون سازها

هورمون سازها

هورمون سازها

هورمون ها داده های شیمیایی را حمل می کنند که وظیفه این داده ها، کنترل میزان فعالیت غده ها و سایر اندام هاست. سلول های تولید کننده هورمون در تمام قسمت های بدن وجود داشته و برخی از این سلول ها به صورت دسته جمعی در غده ها کنار هم
قرار گرفته اند که این غده ها به صورت اختصاصی عمل می کنند.

نوشته های مشابه

غده استاد (غده پیشرو) 

موثرترین و بانفوذترین غده در دستگاه غدد درون ریز، غده هیپوفیز است که از دو غده جدا از هم ساخته شده است:

1-آدنو هیپوفیز

این غده (لوب پیشین) در قسمت جلو قرار گرفته و قسمت اصلی و عمده ترکیبات غده هیپوفیز را تولید می کند. آدنو هیپوفیز 8 نوع هورمون تولید کرده و مستقیما این هورمون ها را وارد خون می کند. میزان ترشح این هورمون ها به وسیله هیپوتالاموس تنظیم
می گردد. دسته ای از سلول های ترشحی عصبی هورمون هایی را تولید می کنند که مسئول تنظیم فعالیت سلول های دیگر بوده و از طریق مویرگ ها وارد آدنو هیپوفیز می شوند. آزاد شدن هورمون های این قسمت تحت کنترل همین هورمون های نامبرده است.

2-نورو هیپوفیز

 پشت لوب پیشین، لوب پسین به نام نورو هیپوفیز یا هیپوفیز عصبی قرار گرفته است.  نورو هیپوفیز  در بالای هیپوتالاموس قرار داشته و دو هورمون اصلی از هیپوتالاموس وارد آن می شود که این هورمون ها توسط سلول های ترشحی عصبی تولید می شوند.
به طور کلی این گونه می توان بیان نمود که هورمون هایی که توسط سلول های ترشحی عصبی ساخته می شود در لوب پسین ذخیره شده و در صورت نیاز  ترشح می شوند.

هورمون سازها

لوله های کلیه

هورمون های ضد ادراری (ADH) وظیفه کنترل مقدار آبی را برعهده دارد که به وسیله ریز صافی ها ( نفرون ها در کلیه ها) خارج می شود. این هورمون که منقبض کننده عروقی نیز نامیده می شوند در زمان کاهش فشار خون باعث انقباض سرخرگ ها کوچک می شود.

دستگاه باب هیپوفیز

این دستگاه عروقی موظف است که هورمون های تنظیم کننده (عاملین ترشحی) را از هیپوتالاموس به لوب پیشین هیپوفیز ارسال نماید.

پوست

هورمون محرک ملانین (MSH) در لایه نازکی میان هیپوفیز پیشین و پسین ساخته می شود که باعث می شود ملانوسیت های پوست میزان بیشتری رنگدانه ملانین ترشح کرده و در نتیجه پوست تیره تر شود. 

استخوان و رشد عمومی

هورمون رشد (CH) تمام استخوان های بدن را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث ساخته شدن پروتئین، بزرگ شدن استخوان ها و ساخت بافت های جدید در بدن خواهد شد. این هورمون به ویژه برای رشد و نمو کودکان ضرورت دارد.

غدد جنسی

 هورمون لوتئینی (LH) و هورمون محرک فولیکولی (FSH) باعث فعال کردن غدد جنسی در مردان و زنان شده و نهایتا منجر به تولید هورمون های جنسی می شوند. همچنین وجود این هورمون ها برای ساخت سلول تخم رسیده در زنان و تولید اسپرم بالغ در مردان
ضروری هستند. 

سلول های ترشحی عصبی

سلول های ترشحی عصبی از نوع سلول های عصبی ویژه در هیپوتالاموس بوده که از طریق رشته عصبی (آکسون) به قسمت پسین هیپوفیز ارسال می شوند. سلول های ترشحی عصبی، تولید کننده هورمون های ضد ادرای و اکسی توکسین هستند.

رگ ها و اعصاب هیپوفیز

هیپوفیز به کمک یک ساقه کوتاه به هیپوتالاموس متصل شده است. لوب پیشین هیپوفیز خون مورد نیاز خود را از هیپوتالاموس دریافت می کند در صورتی که لوب پسین خون خود را مستقیما از قلب می گیرد. رابطه بین هیپوفیز و هیپوتالاموس باعث می شود که
دستگاه عصبی به دستگاه غدد درون ریز مرتبط شوند.

ماهیچه های رحم و غدد پستانی

از قسمت پیشین هیپوفیز اکسی توکسین همراه با پرولاکتین تولید می شود که این دو ماده دو وظیفه بر عهده دارند:

1- تحریک انقباض های رحم در طول زایمان

2- تحریک ترشح شیر از غده های پستانی

4 غده جنسی و هورمون ها

غده های جنسی اصلی در بدن شامل تخمدان در زنان و بیضه در مردان است. هورمون های تولید شوده توسط این غده ها دو نقش مهم دارند:

1- تولید تخمک و اسپرم

2- تعیین کننده جنسیت جنین

از پس از تولید تا زمان بلوغ میزان این هورون ها کم است اما از پس از بلوغ بیضه های مردان تولید تولید هورمون های مردانه (آندروژن ها) همانند تستوسترون و تخمدان در زنان تولید هورمون های استروژن و پروژسترون را افزایش می دهند.

تولید کنندگان تستوسترون

سلول های بینابینی بیضه ها (صورتی رنگ) مسئول ترشح تستوسترون هستند که این سلول ها در داخل بافت پیوندی در میان سلول های سمینی فروس قرار گرفته اند.

سازندگان استروژن

در تصویر زیر که از میکروسکوپ الکترونی به دست آمده است می توانید رشد یک سلول تخم (صورتی) را مشاهده کنید که به وسیله سلول های گرانولوزا (آبی و سبز) احاطه شده و این سلول ها مسئول تولید استروژن هستند.

هورمون سازها


برای افزودن دیدگاه باید شوید.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا