گیاهان دارویی

زنیان

زنیان

نام گیاه زنیان
نام علمی Trachyspermum copticum
نام لاتین Ajwain
اسامی دیگر نانخواه، انیسون بری، کمون حبشی، اسپرکال
دانسته های متداول

تیره: چتریان

گروه مصرفی: ضد عفونت ها، ضد نفخ ها، تب برها

گیاهی علفی،یک سال زی به ارتفاع 90-30 سانتی متر،خودرو بدون کرک است،برگ های ساقه ای آن از پایین به بالا کوچک می شود گل های سفید و کوچک آن انتهایی و گل آذین چتر را بوجود می آورد.

بخش دارویی

میوه  (خشک شده ، اسانس گیری شده)

نوشته های مشابه
روش جمع آوری و نگهداری

پس از موسم گلدهی اندام های هوایی گیاه جمع‌آوری در دمای اتاق خشک شده و میوه از آن استخراج می شود ، زنیان جداشده ، پودر شده و در ظرف دربسته و تیره رنگ  به دور از رطوبت نگهداری می‌شود .


محل رویش

در آسیا بخصوص ایران ، پاکستان و افغانستان و آفریقا دیده می شود .

محل رویش در ایران

این گیاه در ایران تقریباً بومی شده است و به سایر کشورها صادر می گردد ، به صورت کاشته در استان‌های آذربایجان غربی و شرقی ، خوزستان و فارس پراکنش دارد .

ویژگی های گیاه

میوه این گیاه زنیان نامیده می شود ، زنیان به طول 3-2 میلی متر ، بیضوی ، قهوه ای مایل به زرد و زگیل دار است ، دارای طعمی تند و نافذ و دارای 5 خط طولی نازک به رنگ روشن و 2 تار نازک است.

مزاج گیاه ندارد
درجه مزاج 0
مصارف سنتی

عفونت روده (عرق زنیان)

تب

نفخ

آسم

قاعدگی

ضایعات قارچی ( احتمالاً)

فشارخون بالا  (احتمالاً)

یبوست

اختلال گوارشی

اطلاعات کرم ( احتمالا)

دانسته های پزشکی

مهم ترین اجزای این گیاه تیمول است که در حدود 35 درصد از آن را تشکیل داده است. در آن آلفا پی نن، بتاپی نن و دی پنتن دیده می شود و البته کارواکرول آن نیز زیاد است. در این گیاه به میزان زیادی میکروب کشی وجود دارد. از این گیاه می توان روغن گیری کرد و روغن های به دست امده ضد قارچ قوی و یک بی حس کننده بسیار عالی محسوب می شوند. این گیاه دارای خاصیت اثر بخشی است و البته هنوز هم بر سر خواص آن تردید دیده می شود.

موارد اثبات شده

آیورودا ( طب هند )    

  دل درد

روماتیسم

آسم

سرماخوردگی

سرفه مزمن

تب

یبوست

زخم معده

(شهد گل زنیان)

عوارض جانبی

ندارد

موارداحتیاط

این گیاه بسیار گرم و خشک است و افراد گرم مزاج باید با احتیاط آن را مصرف کنند.

مصرف بیش از اندازه

حداکثر مصرف روزانه زنیان 6-3  گرم است اگر بیش از این مصرف شود و فرد مستعد یبوست باشد دچار یبوست شدیدی خواهد شد .

تعداد دفعات مصرف

شما می توانید پودر زنیان را به میزان یک ق چ به همراه غذاهای مختلف مصرف کنید. در نظر داشته باشید که میزان مصرف آن باید بین 3 الی 6 گرم باشد.

روش دیگر مصرف آن به صورت عصاره مایع است که باید یک ق غ از پودر آن را به 200 میلی لیتر اتانول 60 درجه اضافه کنید و 48 ساعت زمان نیاز است تا محلول صاف شود. در نظر داشته باشید که این محصول باید به میزان 6 میلی لیتر در طول روز مورد استفاده قرار بگیرد. اینطور که مشخص است این محصول را می توانید در 3 وعده مورد استفاده قرار دهید. در برخی از منابع قید شده است که می توانید 2 ق چ از پودر زنیان را به 3 میلی لیتر آب جوش اضافه کنید و 15 دقیقه زمان نیاز است تا محصول صاف شود. در نظر داشته باشید که باید یک چهارم ق چ نمک نیز به آن اضافه کنید و باید سه بار غرغره شود . این محلول سبب می شود که درد دندان بر طرف شود.

افرادی که دچار سرفه می شوند می توانند به میزان 3 گرم از این محصول را داخل دهان خود گذاشته و بجوند سپس می توانید یک لیوان آب ولرم مصرف کنید. افرادی که دچار سنگ کلیه هستند می توانند نصف ق چ از پودر زنیان را با مقداری سرکه و یا عسل ترکیب کنند به این ترتیب محصول به دست آمده دارای کیفیت بسیار عالی می شود.

افرادی که دچار آنفولانزا هستند می بایست یک ق چ از پودر زنیان را به همراه نصف ق چ دارچین ترکیب کرده و نیاز به 200 میلی لیتر آب جوش برای آن است. در نظر داشته باشید که 20 دقیقه زمان نیاز است تا محلول صاف شده و باید یک فنجان از آن را بین وعده های غذایی مصرف کنید. بیشتر میزان مصرف آن سه فنجان در طول روز اعلام شده است.

روش استفاده

خوراکی

موارد منع مصرف

حساسیت به گیاه

اختلالات کبدی و صفراوی

تداخل دارویی
داروهای جایگزین
مصلح
برچسب ها زنیان

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا