ویتامین ها

ویتامین B12

ویتامین B12

ویتامین B12

این ویتامین با اسامی کوبالامین، سیانو کوبالامین و هیدروکسی کوبالامین هم شناخته شده است که ویتامین B12 را می توانید بدون نیاز به نسخه پزشک در تریکبات دارویی مختلف تهیه کنید اما هیدروکسی کوبالامین به صورت تزریقی استفاده شده و تنها با نسخه پزشک قابل استفاده خواهد بود.

نوشته های مشابه

نقش ویتامین B12 برای بدن

1- ماده ای حیاتی در فعالیت بسیاری از آنزیم ها

2- ویتامین ضروری برای ساخت ماده ژنتیکی سلول ها و رشد و تکامل آن ها

3- ویتامین ضروری برای ساخت سلول های قرمز خون

4- این ویتامین به همراه قندها و اسیدفولیک نقش ضروری در حفظ سلامت دستگاه عصبی دارند.

علائم کمبود ویتامین B12در بدن

با توجه به این که کبد می تواند نیاز بدن به این ویتامین را به مدت 6 سال در خود ذخیره کند لذا علائم کمبود  ویتامین B12 معمولا ماه ها یا سال ها بعد از کمبود بروز می کنند که در این صورت نشانه های زیر بروز می کند:

1- کم خونی

2- زخم دهان و زبان

3- آسیب به مغز و نخاع

4- بی حسی و گزگز اندام ها

5- کاهش حافظه ها

6- و گاها افسردگی

نیاز روزانه بدن به ویتامین B12

به منظور آگاهی از نیاز روزانه به این ویتامین می توانید از جدول زیر کمک بگیرید:

 

 

محدوده سنی

نیاز روزانه

(برحسب میکرو گرم)

از تولد تا 6 ماهگی

3

12-7 ماهگی

4/0

3-1 سالگی

5/0

6-4 سالگی

8/0

10-7 سالگی

1

14-11 سالگی

2/1

افراد 15 سال به بالا

5/1

دوران شیردهی

2

لازم به ذکر است که در دوران بارداری میزان مصرف این ویتامین تغییری نخواهد کرد.

نیاز بدن در زمان کمبود ویتامین B12

زمانی که بدن انسان دچار کمبود این ویتامین می شود، دوز مصرفی برای درمان بسته به جنسیت فرد و میزان حساسیت او، نوع و شدت کمبود متفاوت خواهد بود. در نتیجه روند درمان در حالات مختلف به شرح زیر خواهد بود:

1- اگر شما به عنوان فرد بالغ دچار کم خونی بدخیم در اثر اختلال در جذب ویتامین B12  هستید، روند درمان به شرح زیر است:

– ابتدا باید به مدت 2-1 هفته و هر یک روز در میان 25/0 میلی گرم ویتامین B12 را مصرف کنید.

– سپس تا زمانی که شمارش سلول های طبیعی خون به حالت طبیعی برسد باید در هفته به میزان 25/0 میلی گرم  این ویتامین را مصرف کنید.

– در مرحله بعد باید هر 3-2 ماه، 1 میلی گرم از این ویتامین را استفاده کنید.

– در مورادی که کمبود شدید این ویتامین برای بدن رخ داده  باشد باید ماهیانه تا حدود 1000 میکروگرم از ویتامین B12 به همراه اسید فولیک مصرف شود.

2- جهت درمان کمبود در کودکان باید روزانه 50-30 میلی گرم  ویتامین B12 مصرف شود.

3- معمولا اگر کمبود ناشی از تغذیه باشد چنین فردی باید مکمل های خوراکی را به صورت روزانه به میزان 150-50 میلی گرم یا بیشتر مصرف کند. البته اگر چنین کمبودی در نوزادان رخ داده باشد باید در هر روز دو بار و هر بار به میزان 50-30 میکروگرم ویتامین  مصرف شود.

4- گاها ممکن است کمبود این ویتامین در بدن در اثر نقص های ژنتیکی رخ داده باشد در این صورت چنین نقصی مانع از جذب  ویتامین B12 در بدن می شود در نتیجه چنین فردی باید در تمام مدت زندگی هر سه هفته یکبار 250 میکرگرم از این ویتامین را مصرف کند.

رژیم های غذایی حاوی ویتامین B12

1- غنی ترین ماده غذایی که حاوی این ویتامین است، جگر است.

2- تقریبا تمام محصولات دامی دارای ویتامین B12 هستند.

3- در سبزیجات ویتامین B12 وجود ندارد.

ضرورت استفاده از مکمل ها

تحقیقات نشان داده است که عمدتا دلیل کمبود ویتامین B12 در بدن، به علت اختلال جذب این ویتامین در روده هاست نه کمبود در رژیم غذایی زیرا معمولا هر رژیم غذایی متعادل بیش از مقدار مورد نیاز بدن دارای  بوده و با مصرف آن کمبودی برای بدن رخ نمی دهد. با توجه به آنچه گفته شد، گاها نیاز به مصرف مکمل ها ضروری می شود:

1- افرادی که مطلقا گیاهخوار هستند و یا در صورتی که از رژیم غذایی فاقد لبنیات یا فاقد تخم مرغ استفاده می کنید، بدانید که بدن در چنین مواردی دچار کمبود ویتامین B12 شده و باید از مکمل ها جهت درمان استفاده نمود.

2- در معده انسان ماده ای به نام انتقال دهنده وجود دارد که ویتامین B12  به آن متصل شده و از این طریق ویتامین در روده ها جذب می شود. حال نبود این ماده انتقال دهنده مهمترین عامل کمبود   ویتامین B12 است که منجر به کم خونی وخیم خواهد شد. در چنین مواردی باید به دستور پزشک از مکمل استفاده نمود.

3- اختلالات دیگر که منجر به سوء جذب ویتامین B12 می شود من جمله بیماری سلیاک، سوء جذب ناشی از جراحی یا عفونت با کرم نواری نیز منجر به کم خونی خواهد شد و در این حالت هم باید به دستور پزشک از مکمل استفاده نمود.

خطرات استفاده بیش از حد از ویتامین B12

تا به حال خطری ناشی از مصرف زیاد ویتامین B12 گزارش نشده است تنها ممکن است در موارد نادر، تزریق ترکیبات حاوی این ویتامین منجر به واکنش آلرژیک در بدن شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا